Mange har beskrevet det og mange har prøvet det, så bestemt ingen ny opfindelse fra min side.
Og grunden til at så mange har prøvet at lave dette ”hjemmelavede is”, set andre gøre det, smagt det, eller bare kender til det, er nok ganske enkelt fordi det simpelthen er så let at lave…
Alligevel synes jeg at det giver mening at lave et blogopslag for dem der ikke har været så heldige at støde på opskriften før.
Det er nemlig både sjovt og lækkert at lave, både når de voksne er på tur, men også en genial ting at lave med ungerne – for det er bare så let.
Sommer eller vinter?
På billederne i dette opslag er isen lavet om vinteren og derfor har jeg brugt sne. Men du kan også sagtens lave det om sommeren – så skal du bare bruge knuste isterninger.
Du skal bruge:
- En lille gryde og en stor gryde
- En grydeske
- Isterninger eller sne (nok til at fylde den store gryde)
- ca. 300 g. salt
- ½ l. fløde (evt. ½ fløde og ½ mælk)
- 2 tsk. vaniliesukker eller vanilieessens
- Evt. 2 spsk. sukker, hvis du gerne vil have det lidt sødt
- Fyld til isen (smarties, chokolade, bær, daim… kun fantasien sætter grænser)
Fremgangsmåde 1:
- Fyld den store gryde med sne eller isterninger
- Hæld salt over sneen/isen og rør let rundt i overfladen
- Sæt den lille gryde ned i den salte sne/is
- Hæld fløde, vanilie og evt. sukker i den lille gryde
- Rør langsomt rundt i ca. 10 minutter, til isen begynder at stivne
- Kom dit fyld i blandingen og fortsæt med at røre til isen/softicen er så fast som du ønsker det
Fremgangsmåde 2:
(hvis du vil have lidt mindre opvask)
I stedet for de 2 gryder, bruger du 2 fryseposer – til denne metode er det vigtigt at du har et par tykke arbejdshandsker eller lignende på, for at beskytte dine hænder.
- Hæld alle ingredienserne til spise-isen i en pose og luk den godt
- Fyld is/sne og salt i den anden pose
- Læg spise-is-posen ned i saltplandingsposen og luk denne
- Ryst det hele kraftigt i 5 til 10 minutter og spise-isen er nu klar (husk handskerne på)
(Husk at skylle den inderste pose godt af for salt, inden du åbner den, så du ikke for salt i din lækre spise-is)
Kort naturvidenskabelig forklaring?
Hvorfor skal man bruge salt, når man skal have noget til at fryse til is? Er det ikke nok bare at bruge sne eller isterninger, for at få spise-isen til at fryse?
Svaret er nej. Sneen eller isterningerne i sig selv, er ikke kolde nok til at du kan lave din egen spise-is. Men når is/sne og salt blandes sammen, reagerer de kemisk med hinanden, og det er denne reaktion der udvikler kulde. Salt og is/sne der blandes, kan faktisk blive meget koldt – helt ned til -20 grader. Maksimal kuldevirkning fås med ca. 1/3 del salt og 2/3 del isterning/sne.
Tak fordi du læste med
“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”
— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent
Hvis man har tålmodighed og overnatter i eks. shelter, kunne man så egentlig ikke bare komme m&m’s, vanilje m v. direkte i piskefløden og lade det stå uden for i kulden og vupti vapti dagen efter er der flødeis.
Hej Susanne 🙂
Det tror jeg bestemt godt at man kan… det bliver dog bedst hvis du rører i det en gang imellem OG hvis det er frostvejt 😉
Bedste hilsner
Mette