Forkæl dig selv med sund og frisktappet birkesaft

Birketræer er velkendte i den danske natur. De er genkendelige med deres hvide og dekorative bark. De ses i skove og som prydtræer i haven. Træerne udmærker sig tillige, da birkesaft fra træets stamme er en populær og naturlig råvare med mange gode egenskaber og anvendelsesmuligheder. 

Det optimale tidspunkt, at tappe birkesaft er i tidsrummet hvor træets safter stiger. Typisk vil det være fra midten af marts og frem til træerne springer ud i løbet af april.

Forberedelse

Det skal du bruge:

  • Boremaskine m. 10-11 mm bor 
  • Metalsugerør, plastic- eller gummislange der er godkendt til fødevarer
  • Flaske med prop eller spand med låg
  • Snor 
  • Kork- eller træprop

Fremgangsmåde

Udse dig et træ der der hverken er for ungt, eller for gammelt. Et træ med en god stamme hvor diameteren ligger omkring 12-14 cm.

Vælg en jævn flade ca 70 cm over jorden. Bor ind til ca midten af træet (maksimalt 10 centimeter) og opad, da saften derved flyder lettere.

Metalrøret eller slangen trykkes eller bankes let inde i træet, hvorefter den anden ende føres ned i den rene flaske. Stabiliser herefter flasken med snor. Det er vigtigt, at det systemet slutter tæt for at undgå bakterier i saften.

Efter tapning bør man lukke tappehullet til med en kork- eller træprop.

Holdbarhed

Saften opbevares i  helt rene flasker og i køleskab. Her kan den holde sig frisk i op til fem dage. Det er også muligt at fryse saften ned, hvilket giver en holdbarhed i op til et år.

Anvendelsesmuligheder

Da birkesaft har en smagsforstærkende effekt og tillige er rig på vigtige mineraler, kan den bruges i husholdningen i mange forskellige sammenhænge:

  • Smagsforstærker i køkkenet
  • Energidrikke
  • Bagning
  • Sirup
  • Birkesaftvin
  • Medicin

Så nemt er det, at koge din egen birkesaft-sirup:

  1. Hæld birkesaften i gryden og bring den i kog
  2. Skru ned til middelvarme, så saften koger, men ikke voldsomt
  3. Lad saften koge ind til en tyk masse

Birkesirup gør sig bl.a. godt som tilbehør til desserter

God fornøjelse!

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Leave a Reply