Kogekaffe/vildmarkskaffe/cowboykaffe – kært barn har mange navne…

Men uanset navnet, er der altså bare ikke noget bedre, end et godt bål, vinter, pause, hygge og varm kaffe i koppen (i hvert fald for os kaffeelskere).

Der er mange måder at lave kogekaffe på, men fælles for dem alle er, at det faktisk er ret simpelt.

Du skal bruge

– Et bål eller en brænder
– En kedel eller en gryde
– Koldt vand
– Malede kaffebønner

Kaffe_i_kanden


Du starter med at hælde koldt vand i en kogekedel eller gryde, og derefter hælder du en god mængde kaffebønner oveni. Selv doserer jeg lidt på slump, men mængden er ca. 50% større end hvis jeg lavede kaffe på en almindelig kaffekande. Det er selvfølgelig smag og behag, så det er en god ide at prøve sig frem og finde sin egen doseringsmængde. (Husk man kan fortynde stærk kaffe ved at tilsætte lidt mere vand, men man kan ikke lave tynd kaffe stærkere ved at reducere vandindholdet ved kogning – det vil bare ødelægge smagen af kaffe.

Kaffebønnerne ligger nu oven på vandet som små øer – og når bønnerne nu er kommet oven i vandet, så er det meget vigtigt at du ikke rører vand og bønner sammen. Gør du det, vil du ikke kunne få bønnerne til at falde ordentlig til bunds, og du ender bare med meget grumset kaffe i koppen.

kedlen/gryden sættes nu på bålet og vandet bringes i kog. Under denne proces blander kaffebønnerne sig selv med vandet og det er helt okay. Når kaffen begynder at koge og bønnerne ikke længer ligger oven på vandet, på grund af kogningen, så venter du et minuts tid eller to. Hvis du lader kaffen koge meget mere end et til to minutter, så blive kaffen bare bitter – jo længere den koger, des mere bitter vil den blive. Efter et til to minutter fjerner du kedlen/gryden med kaffen fra bålet, og nu er opgaven at få bønnerne til at falde til bunds i gryden.

Der er flere måder at få bønnerne til at falde til bunden i gryden. Du kan lade kaffen stå et par minutter, så vil bønnerne langsomt synke til bunds. Du kan også slå let på siden af gryden, derved vil de også “dale” mod bunden. Selv bruger jeg teknikken med at hælde en halv kop koldt vand i kedlen/gryden, gerne fra en 1/2 meters højde, så vandet ilter lidt. Fidusen er her at bryde overfladespændingen så evt. overflade-kaffegrums også vil bundfældes. Effekten kan også suppleres ved at banke let på siden af gryden/kedlen med en pind. Efter et minut og kaffen er klar!

Når du skænker kaffen, så vær forsigtig, så du ikke hvirvler kaffebønnerne rundt i gryden igen, når du skænker din kop kaffe.

Kort beskrevet

– Tænd et bål
– Hæld koldt vand i en kedel/gryde
– Derefter tilsættes malede kaffebønner i vandet
– Kog kaffen op (må maks. koge 1-2 minutter)
– Tag kaffen af ilden og hæld koldt vand i kedlen/gryden
– Lad den stå et minuts tid
– Klar til at drikke

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar