Der er flere måder man kan overnatte på vinterfjeldet, men fælles for dem alle er, at det er vigtigt at holde god fokus på hvor man placerer sig og tager højde for eventuel skredfare, søer o.s.v.
En mulig overnatningsform er teltet. Her er det vigtigt at tager højde for vindretning i forhold placering af teltet, lævæg, latrin, snedybde (i forhold til at grave ud til ståhøjde og kuldebro i apsis) samt placering af ski og stave i sneen uden for teltene, så de ikke er begravet til næste dag.
Når man overnatter i telt skal man desuden være opmærksom på at det primært isolerer for vind og ikke for kulden.
En anden overnatningsform er at grave en snehule. For at dette kan lade sig gøre, skal man finde en egnet skavle, som er dyb og sikker nok til at grave sin hule i. Inde i hulen benyttes en teknik med kuppeltag for at forstærker hulen samt sikre at det ikke drypper direkte ned på soveposer og udstyr når man befinder sig i hulen. En dårlig konstruktion give øget risiko for at loftet sætter sig over natten og hulen kan synke mere eller mindre sammen. Man bør tage højde for at skabe en kuldebro ved indgangen således at sovehøjden ligger over indgangen og den ”varme” luft forbliver inde i hulen. Der bør laves et ventilations-hul ved køkken samt, af sikkerhedsmæssige årsager, markering af hulens indgang på ydersiden af hulen med et par ski eller stave. Desuden skal man altid sørge for at have en sneskovl til rådighed inde i hulen. Fordelen ved en snehule er at temperaturen ofte vil være omkring 0 grader samt at man har 100 % læ for vejr og vind. Man skal dog være opmærksom på at det vil tage mellem 2 og 4 timer at grave en snehule, selvfølgelig afhængig af størrelsen og antal personer til at grave den.
Notater fra min første overnatningstur på vinterfjeld. Turen foregik på Brattefjell i Telemark:
En meget blæsende nat i telt… Hård vind fra øst hele natten. Et par skæve stænger og en lidt urolig nat, da dugen ofte blev presset ned over yderste mand af blæsten. Vi havde sat uret til 07.45. Stod op og fandt alle støvler og tasker dækket af sne i apsis. Kogte vand til grød og begyndte at pakke. Én af gangen kunne stå i apsis og pakke. Trods at vi var oppe to timer før afgang lykkedes det os først at komme af sted 10.45. Vores pakkerutiner var simpelthen ikke effektive nok endnu. Læring: smelt og kog vand aftnen før, pak ned så meget det kan lade sig gøre før du lægger dig til at sove, hav styr på stumperne og sørg for at det kun er det, du skal bruge næste morgen, der ikke er pakket. Ting tager lang tid i 10 m/s, – 10 grader og kraftig fygesne.
Blæsten var hård og sigtbarheden dårlig og derfor besluttede vi at tage en kortere etape end først planlagt. Vi gik stik nord i dalen for at finde en egnet skavle til at grave snehule i. Det var yderst svært at orientere sig da det sneede kraftigt og blæste en del. Vi gik kompaskurs og kontrollerede løbende via GPS. I Nordenden viste det sig at der ikke umiddelbart var en egnet skavle og vi drejede derfor stik øst op i en lille slugt, for at se om der var bedre held der. Efter en halv times tid mod øst var heldet med os.
Da vi var 7 mand besluttede vi at grave to huler. Vi startede med at grave kl. 12.30 og var færdige kl. 16.30. Det var hårdt arbejde og vi følte at vi gravede og gravede. Teknikken blev dog hurtigt bedre og vi fandt ud af at bruge saven når det var muligt. Det er nemlig hurtigere at bære blokke af fast sne ud, end af skove løsthakket sne. Hulerne blev gode og vi var ret tilfredse med os selv. Vi valgte, i fire-mands-gruppen, at grave ud så alle fire mand kunne ligge på samme side og have køkken i den anden side. I den anden hule lavede de plads til to på den ene side og en på den anden side. Vores hule blev ikke så kuppelformet i taget som vi kunne ønske os og derfor skulle vi være meget opmærksomme på om taget ville sætter sig væsentligt i løbet af natten. Det er en stor oplevelse at grave en snehule og gå fra at opleve hård vind, fygning og kulde uden for hulen til at komme ind i hulen og mærke roen og den fuldstændige stilhed. Det er stort set umuligt at høre vinden og larmen fra vejret udenfor og det at komme i læ i hulen og få noget varmt at spise, noget at drikke og varme i kroppen var skønt og lige hvad vi trængte til.
Hvor er det fedt at sove i snehule… En kæmpe oplevelse at man, på trods af kulde og iskold vind udenfor, kan finde ly og bare nyde dagens arbejde inde i hulen.
Tak fordi du læste med
“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”
— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent