Del 1 – Når man skal på sin aller, aller første fjeldtur

Vi er i Norge nu halvvejs henne i ugens kursusforløb på det norske friluftscenter, Rondetunet.
I denne uge afholder vi sommerfjeldkurset, ”Hytte til hytte for begyndere”, som er tilrettelagt med udgangspunkt i, at man som deltager ikke har været på en flerdags fjeldtur før, men har drømmen om at opleve de majestætiske fjelde, de uendelige vidder, den friske fjeldluft og det rene fjeldvand.

På dette kursus kommer vi omkring alt hvad man, som begynder på fjeldet, har brug for. Vi bruger især tid på vandreteknikker og turplanlægning, samt give deltagerne kendskab til orientering, sikkerhed, udstyr og mad på tur.

Vi tager udgangspunkt i både den grundlæggende teoretiske viden samt den praktiske erfaring, der efterfølgende skal give deltagerne de færdigheder der skal til for, at tage på kortere ture på fjeldet, med eller uden hytteovernatning, på egen hånd.

Vi har her i de første tre dage været omkring følgende emner

Orientering med kort og kompas
Turmad på fjeldet
Basis turplanlægning
Overnatning i hytte
Grundlæggende fjeldfærdigheder og vandreteknikker
Sikkerhed på fjeld
Vores base er i Rondetunets dejlige kursushytte, med både åben pejs, ægte norsk hyttestemning og smuk udsigt. Undervisningen har de første dage foregået i fjeldområdet ved og omkring Rondetunet og i dag er deltagerne så endelig draget af sted på kursets lange tur i Rondane Nationalpark og Alvdal Vestfjell, hvor de skal tilbringe de næste tre dage.

Her kan du få en lille smagsprøve på hvad indholdet på kurset har været indtil videre:

DAG 1

Hele formiddagen havde vi undervisning i brugen af kort og kompas, med flere praktiske øvelser i terrænet omkring os.

Deltagerne fik dog den største udfordring, i forhold til orientering alene ved brug af et kompas, da de blev sendt til toppen af Knappen som ligger 3,7 km. fra Rondetunet (hvis man følger den officielle sti) og i en højde af 1.103 m.o.h. Turen blev planlagt nøje med udgangspunkt i en direkte kompaskurs, forventet afstand og pejlemærker i terrænet undervejs. Blandt andet havde gruppen noteret sig, at de skulle krydse 2 el-ledninger, et mindre vandløb og en sti inden de ville nå over trægrænsen, med en forventning om at de nu kunne se målet.

Øvelsen er dels lavet med henblik på, at man skal kunne orientere sig i når vejret pludselig lukker ned for sigten omkring os, eller hvis vi – mod forventning – skulle miste vores kort undervejs.

Gruppen drog af sted, helt på egen hånd og helt som forventet nåede de da også målet, efter godt to kilometer i fugleflugtslinje gennem terrænet, i fin stil. På toppen af Knappen blev de budt velkommen af en af vores kursusinstruktør, Jacob Kongensgaard Andersen, som var gået i forvejen for at modtage dem.

Solen skinnede fra en skyfri himmel og humøret var højt da gruppen igen var retur i kursushytten. Ingen tvivl om at dagens succesoplevelse inspirerer til mere.

DAG 2

Vi startede dagen med at snakke udstyr og oppakning samt vigtigheden af en korrekt beklædning, gode pakkerutiner og sikre vandreteknikker.

Efter frokost pakkede deltagerne igen rygsækkene på til kursets første rigtige overnatningstur i fjeldet. Turen gik til Rondetunets egen sæterhytte, som ligger ca. tre kilometer fra Rondetunet.

Igen har deltagerne planlagt ruten nøje ud fra kompaskurser, højdekurver, terræn-mærker og koordinater. I dag har de dog også kortet med sig og har derfor lagt langt flere orienteringsopgaver ind i turen og har selvfølgelig stadig en instruktør med, hvis de har spørgsmål eller skulle få brug for hjælp undervejs.

De pakkede både mad og overnatningsudstyr med til en hyggelig overnatning i sæterhytten og skal på turen igen arbejde med orientering samt vandreteknikker på hjemturen dagen efter.

DAG 3

I dag er store-forberedelsesdag til den lange 3-dags-fjeldtur.

Klokken 12.00 var gruppen retur fra sæterhytten og efter en god gang frokost i kursushytten begyndte arbejdet med at lave en detaljeret og konkret turplan der indeholder både en plan A, plan B og Plan C samt læringsmål og turnormer. Først brugte vi en god times tid på teori og praktiske informationer og dernæst starter det intensive arbejde med at udarbejde en konkret og detaljeret turplan. Undervejs blev deltagerne selvfølgelig guidet og hjulpet til at træffe de mest optimale beslutninger, således at turen bliver så sikker og god som det er muligt.

Deltagerne skulle desuden have pakket rygsækkene, klargjort turmad til alle tre dage, forberedt beklædning, turmad samt have kontrolleret deres udstyr

DAG 4-6

Solen skinner fra en skyfri himmel her til morgen og ikke en vind rør sig… det er det perfekte vejr til en debut-fjeldtur og endelig er det tid til at drage rigtig af sted.
Alle har deltaget aktivt i at blive klar til turen, og hvis ikke de får en god tur, så er det i hvert fald ikke på grund af manglende planlægning fra deres side eller vejret. Under hele turen har hver gruppe deres egen instruktør med, som kan hjælpe og rådgive undervejs, hvis der er noget de skulle blive i tvivl om eller have brug for hjælp til.

Ind til videre ønsker vi dem en rigtig god tur, og jeg ser frem til at se dem igen om tre dage.

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar