Del 2 – Når man skal på sin aller, aller første fjeldtur

Den store fjeldtur!

Kursets deltagere skulle som sagt af sted på den lange fjeldtur, på kursets tredje dag. Solen skinnede fra morgenstunden fra en skyfri, klar, blå himmel. Man kan ikke tænke sig et bedre vejr til en fjeldtur. Udsigterne og fjeldtoppene tager sig ud fra deres skønneste og mest storslående side, når vejret er klart og vidderne åbner sig.

Humøret var højt og første dag begynder perfekt. Planen er som tidligere nævnt en 3-dags-fjeldtur i Rondane Nationalpark og på Alvdal Vestfjell.

Alle gruppens overnatninger vil foregå i hyggelige norske fjeldhytter, hvor de kan nyde en god nats søvn, inden der venter dem endnu en smuk dag på fjeldet.

Den første dag bevæger de sig vestover og ind i Nationalparken. Gruppen har selv planlagt deres rutevalg, hvorfor den ofte vil være forskellig fra kursus til kursus. Dog er hytterne bestemt og booket på forhånd og denne gang bliver første nat i Gammel Sæter ved Bjørnholia og anden hytte vil være den betjente hytte ved Breisjø.

Første del af ruten går gennem fyrreskov og derefter op over højfjeldet ind mod de høje toppe i Rondane Nationalpark, hvor de vil overnatte i den østlige del af Illmanndalen.

Rondane Nationalpark er Norges ældste nationalpark og blev oprettet i 1962. Siden er arealet blevet større og omfatter nu 963 kvadratkilometer fredet natur. Området er et udpræget højfjeld med ti toppe over 2000 meter. I de centrale områder ser man tydelig spor af istiden, hvor landskabet fik sine karakteristiske former med gruber og raviner. På højfjeldet græsser store flokke af rener, og på sæterne finder fårene deres føde.

Anden dagen bliver gruppens længste dag – men klart også den flotteste!

Natten i hytten er gået godt og alle er klar til en ny og dejlig fjelddag. Desværre har Martin dog fået et tilbagevendende problem med sin lyske – noget han ind i mellem må slås med og derfor kender på forhånd. Det betyder at gruppens plan B træder i værk. Allerede hjemmefra kursushytten har de forsøgt at gennemtænke alle mulige problemstillinger der kan opstå, for derved på forhånd at have en plan B klar.
Det betyder at Martin kun deltager frem til middag på turens anden dag, hvor der er mulighed for at blive hentet på P-pladsen ved Strømbu.

At lægge en plan A og en plan B hjemmefra, betyder at man hurtigere og mere effektivt altid kan reagere på enhver tænkelig situation undervejs.

De starter dagen med at gå østover, for at krydse elven ved Strømbu. Martin forlader her gruppen og resten af deltagerne bevæger sig op over dagens hårdeste stigning på 400 højdemeter over et stræk på halvanden kilometer. De skal over på det storslåede Alvdal Vestfjell, hvor den 1827 meter høje Storsølnkletten troner.

Solen brænder sig gennem skyerne fra middagstid og de får den flotteste, længste og hårdeste dag ind over fjeldet. Heldigvis skal natten tilbringes i den betjente hytte ved Breisjø hvor lækker varm aftensmad venter dem samt god morgenbuffet næste dags morgen.

På trediedagen går turen igen ned fra fjeldet. Klokken ca. 16.00 ankommer de til den lokale købmand i Solia, hvor en kold cola og lidt chokolade straks bliver indtaget inden de bliver hentet og kørt retur til kursushytten.

Humøret er højt og efter et varmt bad, afsluttes dagen med fælles middag og hjemmelavet burgere, inden en god nattesøvn kalder på de ømme fødder.

Kursets 7. dag afsluttes med morgenmad og evaluering og her er et par af deltagernes kommentarer:

Martin:
“Kurset har været en positiv oplevelse. Jeg har lært at finde vej og er blevet langt skarpere på pakning og indstilling af min rygsæk”.

Marie:
“Jeg har lært at finde vej med kort og kompas, også når man går uden for stierne. Kursets første dag, hvor vi skulle gå en kompaskurs over 2 kilometer var en rigtig god oplevelse. Både ud og hjem igen ved hjælp af kortet.
Desuden er jeg blevet klogere på hvor ”lidt” man kan klare sig med, så man ikke pakker for meget i rygsækken”.

Marianne:
“Jeg har opnået drømmen om at gennemføre en rigtig fjeldtur. Det har været en fantastisk oplevelse og et godt team, jeg har fået rigtig meget godt med hjem herfra. Det har også været rigtig godt med træning af kort og kompas”.

Tine:
“Jeg er blevet langt stærkere til orientering i fjeld og det har fungeret rigtig godt med kursets opbygning i forhold til en kort tur, en enkelt overnatning og til slut en tre-dags-tur.
Og i øvrigt rigtig godt selskab :-)”.

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar