Hold varmen i soveposen

Varm i soveposen, ja tak! Der er mange metoder til at holde sig varm om natten i soveposen, og det er vigtigt, at du finder frem til, hvad der virker for dig. At være kold om natten giver en dårlig nattesøvn. Det kan du for så vidt sagtens klare for en nat eller to, men hvis du er på tur over mange dage, vil det få betydning for dit fysiske overskud, din koncentrationsevne og din evne til at træffe gode og sikre valg.

Her får du 12 råd at holde dig varm i soveposen:

1) Gå i seng varm, mæt og tør

Hvis temperaturen omkring dig kræver ekstra arbejde fra din side for at holde dig varm, betyder det et ekstra højt energiforbrug for dig. Derfor er det vigtigt, at du ikke er sulten, men har depoterne fyldt godt op, inden du går til hopper i soveposen. Hvis du er kold, inden du går i seng, så sørg for at få varmen ved at lave lidt sprællemandshop, skyggeboksning, løb eller andet, så du ikke fryser, når du lægger dig ned i soveposen.

2) Brug et liggeunderlag, der isolerer

Uanset hvor god en sovepose du har, så vil den under din kropsvægt blive trykket flad og miste det meste af isoleringsevnen. Et liggeunderlag med den rette isolering vil derfor være afgørende for, om du kan holde varmen i soveposen. Hvis du ikke føler, at dit liggeunderlag isolerer godt nok, kan du eventuelt prøve at lægge et almindeligt skumunderlag nederst.

3) Vælg sovepose efter årstid

Sørg for, at din soveposes komforttemperatur passer til den temperatur og årstid, du skal bruge den i. Generelt er kvinder lidt mere kuldskære end mænd, og du vil derfor indimellem se, at der er forskel på komforttemperaturen for en specifik sovepose, afhængigt af om den henvender sig til mænd eller kvinder. Når du skal vurdere, hvilke temperaturer din soveposeer brugbar til, er det altid komforttemperaturen, du skal kikke på, og ikke på ekstrem– eller limit-temperaturen.

4) Vælg sovepose efter din højde

Sørg for, at din sovepose passer til din længde. Er posen for lille til dig, giver problemet vist sig selv. Men er den omvendt for stor, vil der være for meget plads og dermed for meget luft omkring dig, som du så vil have svært ved at varme op med din egen kropsvarme. Det er nemlig sådan, at det er luften omkring dig, der skaber den bedste isolering mod kulden – såfremt det er i den rette mængde, som du kan varme op med din egen kropsvarme.

5) Stram soveposen til

Træk indsnøringssnorene i hovedåbningen godt til, inden du skal sove. Hvis der er for åbent omkring dit hoved, vil der slippe meget varm luft ud og trække meget kold luft ind, hver gang du bevæger dig i soveposen. Har du en ekstra indvendig indsnøringsmulighed omkringhalsen, er du endnu bedre stillet, hvis du også benytter den. Sørg for, at du altid ved, hvor snoren er, så det er let at komme ud igen.

6) Brug inder-/lagenpose i soveposen

Inder-/lagenpose kan du bruge dels for at skåne soveposen og dels for at øge isoleringsevnen (og som bonus, så behøver du ofte kun at vaske lagenposen efter tur). En bomuld/polyesterpose vil give 2-4 grader ekstra, en silkepose 4-6 grader mere og en fleecepose 5-8 grader mere – altefter tykkelsen selvfølgelig.

7) Sov i uldundertøj og sokker

Tilpas mængden af nattøj, så du bevarer varmen – også hvis du hopper i posen, mens du har svedt en lille smule. Hvis du får det for varmt om natten, har du mulighed for at tage noget af det af (det er ofte lettere end at skulle til at finde ekstra tøj frem). Hvis det er meget koldt, kan du eventuelt tage en ekstra trøje på, blot du sørger for, at du ikke har så meget tøj på, at der ikke er noget luft omkring dig, eller så varmen fra din torso ikke kan komme ud og varme luften omkring dig op.

8) Sov med hue i soveposen

Hvis det er koldt, så sov med en god hue eller et halsrør og eventuelt et halstørklæde, da op til 80 procent af vores varmetab sker fra hovedet.

9) Brug varmeelementer i soveposen

Hvis du har svært ved selv at holde lufttemperaturen i soveposen varm med din egen kropsvarme, så tag en til to vandflasker med ca. 60-70 grader varmt vand i med ned i soveposen, inden du skal sove (isoler dem eventuelt med uldsokker, hvis de er for varme). De fungerer som små varmelementer og vil hjælpe dig med at holde varmen i soveposen til langt hen på natten. Sørg selvfølgelig for, at flaskerne kan lukke helt tæt, inden du tager dem med i din sovepose.

10) Minimer tørring af tøj i soveposen

Det er et kendt fif at tørre i sit tøj ved at tage det med i soveposen om natten, men du bør klart minimere denne metode. Tør kun sokker eller andet småt nede i soveposen. Hvis der er for meget, der skal tørres i soveposen, skal du bruge for meget energi, og du får ikke sovet optimalt. Læg i stedet det fugtige tøj mellem sovepose og underlag eller under underlaget om natten.

11) Tis af, inden du hopper i soveposen

Sørg for ikke at drikke alt for meget, lige inden du skal i seng, og tis godt af, inden du går til køjs. Hvis du alligevel skal op at tisse om natten, så gør det med det samme. Tænk på, hvor meget energi det kræver af dig at holde 2-4 dl urin 37 grader varmt, og det går alligevel ikke over. Se om ikke du kan mobilisere nok overskud til at komme op og få tisset af i en fart.

12) Sov med ørepropper

At sove med ørepropper, giver dig nok ikke meget varme, men helt sikkert en bedre nattesøvn, hvis der er generende støj af den ene eller anden art, så brug ørepropper til at falde i søvn.

Artiklen er et uddrag af bogen ‘Vandring og friluftsliv’

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar